نمونه گیری خوشه ای
در آمار بخش مواد و روش های مقاله، نمونه گیری خوشه ای یعنی روش نمونه گیری ای که در آن کل جامعه پژوهش به گروه های همگن خارجی و اما ناهمگن درونی به نام خوشه تقسیم می شود. در اصل، هر خوشه یک نماینده کوچک از کل جمعیت است.
پس از شناسایی خوشهها، خوشههای خاصی با استفاده از نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب میشوند در حالی که بقیه در یک مطالعه نمایندگی نمی شوند. پس از انتخاب خوشه ها، محقق باید روش مناسب را برای نمونه برداری از عناصر هر گروه انتخابی انتخاب کند.
روشهای نمونه گیری اولیه
در روش نمونه گیری خوشه ای اصولاً دو روش نمونه برداری از عناصر وجود دارد: یک مرحله ای و دو مرحله ای.
در نمونهگیری یک مرحلهای، تمام عناصر در هر خوشه انتخاب شده نمونهگیری میشوند. در نمونهگیری دو مرحلهای، از نمونهگیری تصادفی ساده در هر خوشه استفاده میشود تا یک نمونه فرعی از عناصر در هر خوشه انتخاب شود.
روش خوشه ای را نباید با نمونه گیری طبقه ای اشتباه گرفت. در نمونهگیری طبقهای، جمعیت به گروههای منحصر به فرد تقسیم میشود که از نظر بیرونی ناهمگن اما درونی همگن هستند.
برای مثال، در نمونه گیری طبقه ای، محقق ممکن است جامعه را به دو گروه مرد و زن تقسیم کند. برعکس، در نمونهگیری خوشهای، خوشهها شبیه یکدیگر اما با ترکیب داخلی متفاوت هستند.
مزایای نمونه گیری خوشه ای
روش خوشهای دارای مزایای متعددی نسبت به نمونهگیری تصادفی ساده و نمونهگیری طبقهای است. مزایا عبارتند از:
- به منابع کمتری نیاز دارد: از آنجایی که نمونه گیری خوشه ای تنها گروه های خاصی را از کل جمعیت انتخاب می کند، این روش به منابع کمتری برای فرآیند نمونه گیری نیاز دارد. بنابراین، به طور کلی ارزانتر از نمونهگیری تصادفی ساده یا طبقهای است زیرا به هزینههای اداری و سفر کمتری نیاز دارد.
- امکان پذیرتر: تقسیم کل جمعیت به گروه های همگن امکان نمونه گیری را افزایش می دهد. علاوه بر این، از آنجایی که هر خوشه نشان دهنده کل جمعیت است، افراد بیشتری را می توان در مطالعه گنجاند.
معایب نمونه گیری خوشه ای
این روش علیرغم مزایایی که دارد، هنوز دارای معایبی است، از جمله:
- نمونه های مغرضانه یا سوگیری: این روش مستعد سوگیری است. اگر خوشههایی که کل جمعیت را نشان میدهند، تحت نوعی نظر مغرضانه تشکیل شوند، استنباطها درباره کل جمعیت نیز مغرضانه خواهد بود.
- خطای نمونه گیری بالا: به طور کلی، نمونههایی که با استفاده از روش خوشهای برداشته میشوند، نسبت به نمونههایی که با استفاده از روشهای نمونهگیری دیگر تشکیل شدهاند، مستعد خطای نمونهگیری بیشتری هستند
پاسخگوی سوالات و نظرات شما هستیم