با ما تماس بگیرید

0912 484 6329

ایمیل ما

editacdmy@gmail.com

سوگیری در تحقیقات

سوگیری در تحقیق

252 Views

سوگیری یا bias عبارت است از تأثیرگذاری آگاهانه یا ناخودآگاه یک بررسی و یافته های آن. سوگیری در تحقیق اثرات بالقوه گسترده ای از نظر اطلاعات نادرست برای خوانندگان و کاربران نهایی نتایج تحقیقات دارد. هر مرحله از تحقیق – از مفهوم پردازی تا انتشار – مستعد سوگیری است. بنابراین، درک اشکال و فرمهای مختلف سوگیری ضروری است تا بتوانید از آنها اجتناب کنید و تحقیقات قابل تأیید، تکرار و قابل اعتمادی را انجام دهید.

در حالت کلی دو نوع سوگیری داریم:

  • سوگیری آگاهانه: سوگیری آگاهانه عبارت است از بیان عمدی و به اشتراک گذاشتن نظر منفی درباره گروه خاصی از افراد، باورها یا مفاهیم. سوگیری آگاهانه که با احساسات و نظرات منفی گروه هدف مشخص می شود، اغلب به عنوان تبعیض عمدی تعریف می شود. در بیشتر موارد، این نوع سوگیری در پروژه های تحقیقاتی به چشم نمی خورد، زیرا ناعادلانه و غیرعلمی هستند.
  • سوگیری ناخودآگاه: سوگیری ناخودآگاه یک پاسخ منفی به گروه خاصی از افراد، باورها یا مفاهیم است که توسط دارنده سوگیری شناسایی یا عمداً بر اساس آن عمل نمی شود. به همین دلیل، سوگیری ناخودآگاه بسیار خطرناک است. این باورهای منحرف شکل می‌دهند و بر نحوه انجام خود و تحقیقاتشان تأثیر می‌گذارند. مشکل این است که آنها نمی توانند مسائل اخلاقی و اخلاقی را با رفتار خود شناسایی کنند.

توضیحات جزئی و مفصل هر نوع سوگیری را هم در صورت وجود لینک با کلیک بر آن می توانید مطالعه بفرمایید.


  1. سوگیری در مرحله برنامه ریزی

سوگیری ممکن است در مرحله برنامه ریزی به دلیل طراحی ضعیف مطالعه به روش های زیر ایجاد شود:

  • سوگیری نمونه گیری: زمانی که محققین عناصری را برای مطالعه انتخاب می کنند که نماینده جامعه ای که از آن استخراج شده اند نیستند.
  • سوگیری پاسخ: یعنی زمانی که فقط انواع خاصی از افراد به دعوت برای ورود به مطالعه پاسخ می‌دهند (شبیه به سوگیری انتخاب).
  • سوگیری انتخاب: وقتی که روش انتخاب شرکت کنندگان/گروه ها منجر به خروجی ای می شود که نماینده کل جمعیت نیست. مثلا اگر گروه نمونه به صورت تصادفی انتخاب نشده باشد یا یک سری گروه خاص کنار گذاشته شده باشند، نتایج دچار چولگی (skewness) بوده یعنی به تعبیری انگار به یک ور کج می شوند و دیگر جامعیت لازم را ندارند.

راه هایی برای جلوگیری از سوگیری در طول برنامه ریزی

  • داشتن پروتکل تحقیقاتی درست طراحی شده، که به وضوح جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها را مشخص می کند
  • نمونه گیری تصادفی در مطالعات کمی
  • نمونه گیری انتخابی (یا عمدی) برای نتایج عینی در مطالعات کیفی

  1. سوگیری در حین انجام مطالعه

سوگیری هایی که وارد فاز مطالعه می شوند را می توان به سوگیری های مشارکت کننده و محقق تقسیم کرد.

سوگیری شرکت کننده: در مطالعاتی که شرکت‌کنندگان انسانی وارد می شوند (مانند آزمایش‌های دارویی و مطالعات رفتاری)، سوگیری‌های معرفی‌شده توسط خود شرکت‌کنندگان می‌تواند بر یافته‌ها تأثیر بگذارد. سوگیری شرکت‌کننده زمانی به وجود می‌آید که پاسخ‌های شرکت‌کنندگان، به دلایل متعدد، عمدا یا ناخواسته با پاسخ مورد نظرشان متفاوت باشد.

در اینجا دو یا شاید سه نوع سوگیری معرفی شده توسط شرکت کنندگان وجود دارد:

  • سوگیری یادآوری: زمانی اتفاق می‌افتد که شرکت‌کنندگان در مورد تجربیات یا رویدادهای خاص گذشته یادآوری انتخابی داشته باشند. این یک مشکل در مطالعات گذشته نگر (و نه مطالعات آینده نگر) خواهد بود.
  • سوگیری مشاهده: این سوگیری که همچنین به عنوان اثر هاثورن (Hawthorne Effect) شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که شرکت کنندگان در آگاه شده اند که مشاهده می شوند و آگاهانه نحوه رفتار یا پاسخ به سؤالات را تغییر می دهند. شاید به نوعی سوگیری پلاسبو یا دارونما هم در این دسته بگنجد. یعنی فرد دریافت کننده دارونما انتظار دارد علائمش به خاطر گمان دریافت داروی واقعی بهبود یابد، که به نوعی نتایج کارآزمایی های بالینی را دچار تحریف می کند. به نوعی سوگیری عملکرد هم می توان آن را نامید. اگر شرکت کنندگان ماهیت مطالعه یا نتایج مورد نظر را درک کنند، سوگیری عملکرد می تواند ایجاد شود که می تواند به دقت مطالعه آسیب برساند، زیرا شرکت کنندگان ممکن است رفتار خود را خارج از حد طبیعی خود تنظیم کنند تا عملکرد خود را بهبود بخشند. این مورد منجر به داده ها و نتایج مطالعات نادرست می شود. راه حل: کورسازی بین اعضای گروه درمان و اعضای گروه کنترل.
  • سوگیری مطلوبیت اجتماعی (Social Desirability): در این نوع سوگیری، در اکثر موارد که سوال از نظر اجتماعی حساس است (مثلا نکات مربوط به نژادپرستی، دیدگاه های سیاسی و غیره)، شرکت کننده سعی می کند مطابق انتظارات جامعه رفتار کرده و پاسخ هایش را همسو با این انتظارات تغییر دهد. به آن courtesy bias یا سوگیری رعایت ادب هم گفته می شود. در مطالعات با گروه کانونی (focus group) این مسئله شایع تر و جدی تر است.
  • سوگیری اثر هاله ای: قضاوت درباره ظاهر و ویژگی های ظاهری.
  • سوگیری ترتیب سوالات (البته در سوگیری محقق هم می توان آن را گنجاند = سوگیری مصاحبه گر): طراحی نظرسنجی و ترتیب سؤالات محل مناقشه برای محققان است. این عناصر برای طراحی مطالعه با کیفیت ضروری هستند و می توانند از سوگیری پاسخ جلوگیری یا آن را تشدید کنند.هنگام طراحی یک مطالعه تحقیقاتی که داده ها را از طریق سؤالات نظرسنجی جمع آوری می کند، ترتیب سؤالات ارائه شده می تواند بر نحوه پاسخ شرکت کنندگان به هر سؤال بعدی تأثیر بگذارد. سوالات اصلی (سوالاتی که شرکت کنندگان را به سمت یک پاسخ خاص راهنمایی می کند) نمونه های کاملی از این موضوع هستند. هنگامی که در اوایل نظرسنجی شرکت می کنند، می توانند نظرات و پاسخ های شرکت کننده را در حین تکمیل پرسشنامه تحت تاثیر قرار دهند. این مسئله به عنوان تحریف سیستماتیک شناخته می شود، به این معنی که هر سؤالی که پس از سؤالات راهنما پاسخ داده می شود، تحت تأثیر عبارت سؤالات قبلی قرار می گیرد یا تحریف می شود.

سوگیری محقق:

به عنوان یک محقق، ممکن است ناآگاهانه فقط داده هایی را که فکر می کنید مرتبط هستند درج کنید یا داده هایی را برای اثبات فرضیه خود تفسیر کنید. این سوگیری به روش های زیر آشکار می شود:

  • سوگیری مصاحبه‌گر: زمانی که یک محقق سؤالاتی را به شیوه‌ای می‌پرسد (مانند ترتیب یا عبارت خاصی) که می‌تواند بر پاسخ‌های شرکت‌کنندگان تأثیر بگذارد. مورد مشابه آن سوگیری چارچوب بندی یا framing است. مثال: “تهیه شده از 95 درصد مواد تشکیل دهنده طبیعی” در برابر “حاوی فقط 5 درصد موادغیرطبیعی”. هر دوی این ادعاها یک چیز را می گویند، اما اکثر مردم نسبت به ادعای اول سوگیری اثر چارچوب بندی دارند زیرا مثبت و تاثیرگذارتر است. این نوع سوگیری می تواند به طور قابل توجهی بر نحوه درک یا واکنش افراد به داده ها و اطلاعات تأثیر بگذارد.
  • ویژگی های مطلوب و خواسته شده (Demand Characteristics): زبان بدن و نشانه‌های اجتماعی نقش مهمی در ارتباطات انسانی بازی می‌کنند – و این نیز برای اعتبار پروژه‌های تحقیقاتی صادق است. سوگیری ویژگی تقاضا می تواند به دلیل یک نشانه کلامی یا غیرکلامی رخ دهد که شرکت کنندگان در تحقیق را تشویق می کند تا به شیوه ای خاص رفتار کنند. تصور کنید یک محقق در حال مطالعه گروهی از دانشجویان جدیدالورود رشته کسب و کار در مورد تجربه آنها در درخواست مشاغل جدید یک، سه و شش ماه پس از فارغ التحصیلی است. هر بار که یکی از شرکت‌کنندگان می‌گوید که از cover letter  استفاده نکرده‌اند، محققان اخم می‌کنند. این واکنش ممکن است شرکت‌کنندگان را تشویق کند تا پاسخ‌های خود را تغییر دهند و به نتیجه مطالعه آسیب برساند و نتایج ضعیفتری را در پی داشته باشد.
  • سوگیری اطلاعات یا اندازه گیری: زمانی که محققین متغیرها را بدون دقت اندازه گیری می کنند. در طول هر مطالعه، دستکاری در جمع آوری داده ها به طور گسترده ای به عنوان علم بد شناخته می شود. اما اگر طرح مطالعه شما شامل سوگیری های اطلاعاتی باشد که از آنها بی اطلاع هستید، چطور؟ سوگیری اطلاعات که به عنوان سوگیری اندازه گیری نیز شناخته می شود، زمانی رخ می دهد که یک یا چند متغیر کلیدی مطالعه به درستی اندازه گیری، ثبت یا تفسیر نشده باشند. در نتیجه، نتیجه درک شده مطالعه ممکن است به دلیل طبقه بندی نادرست داده ها، حذف یا ایجاد ابهام (obfuscation = obscuring) نادرست باشد.
  • سوگیری رگرسیون به سمت میانگین (Regression to the mean): رگرسیون میانگین (RTM) به یک سوگیری آماری اشاره دارد که اگر اولین قرائت بالینی از نظر ارزش بسیار زیاد باشد (یعنی در مقایسه با میانگین بسیار بالا یا بسیار پایین باشد)، قرائت دوم نتیجه آماری نرمال تری ارائه می دهد. مثلا ممکن است وقتی پزشک فشار خون شما را در جراحی پزشک اندازه گیری می کند عصبی شوید. اولین نتیجه ممکن است بسیار بالا باشد. این پدیده ای است که به عنوان “سندرم روپوش سفید” شناخته می شود. هنگامی که فشار خون شما مجدداً اندازه گیری می شود تا مقدار را دوباره بررسی کنید، احتمال اینکه به مقادیر معمولی نزدیک تر باشد، بیشتر می شود. بنابراین، کدام مقدار دقیق تر است و کدام را باید به عنوان حقیقت ثبت کنید؟ پاسخ به طراحی خاص مطالعه شما بستگی دارد. با این حال، استفاده از گروه های کنترل معمولاً برای مطالعات با خطر بالای RTM توصیه می شود.
  • سوگیری تایید: زمانی که محققان به دنبال الگوهایی در داده های خود می گردند که ایده های خود را تایید می کند. این سوگیری به نوعی سوگیری مشاهده گر هم تلقی می شود. راه حل اصلی آن هم کورسازی مطالعه است.

راه های جلوگیری از سوگیری در طول مطالعه

  • تعامل استاندارد مصاحبه کننده با پاسخ دهندگان
  • جمع آوری داده های کور
  • نمایش نقاط یا داده های پرت
  • تجزیه و تحلیل مستقل نتایج توسط سایر محققین (مانند یک آمارشناس زیستی)

  1. سوگیری در مرحله گزارش

در مرحله گزارش، سوگیری ممکن است با افشای انتخابی، سرکوب یا تحریف اطلاعات مربوط به مطالعه وارد شود.

  • سوگیری گزارش نتیجه: یعنی فقط برخی از نتایج یک مطالعه گزارش می شود.
  • سوگیری انتشار (Publication Bias): انتخاب دلبخواهی مواردی که باید و نباید منتشر شوند، به عنوان مثال: هنگامی که یک محقق تصمیم می گیرد از گزارش یافته های منفی خودداری کند (که به عنوان اثر کشو فایل نیز شناخته می شود)
  • چرخش (Spin): زمانی که محققان یافته‌های خود را به گونه‌ای گزارش می‌کنند که خوانندگان را برای مشاهده مطلوب‌تر نتایج گمراه می‌کند، به عنوان مثال. عنوان، چکیده و نتیجه‌گیری که در بیان یافته‌های معمولی و نه چندان جالب اغراق می‌کند.

راه هایی برای جلوگیری از سوگیری در حین گزارش

خلاصه

آگاهی از سوگیری های احتمالی به شما کمک می کند تا مطالعه خود را با دقت برنامه ریزی کنید و از وقوع آنها اجتناب کنید یا کاهش دهید. در واقع تمرین خوبی است که محدودیت های مطالعه خود و تلاش هایی را که برای جلوگیری از سوگیری در هنگام برنامه ریزی، تجزیه و تحلیل و گزارش انجام داده اید، نشان دهید.


 

سوگیری نمونه گیری: انواع، مثال ها و روش های جلوگیری از آن

سوگیری نمونه گیری یا انتخاب زمانی اتفاق می افتد که یک نمونه به طور دقیق جامعه مورد مطالعه را نشان ندهد. این می تواند زمانی اتفاق بیفتد که خطاهای سیستماتیک در فرآیند نمونه گیری وجود داشته باشد، که منجر به نمایش بیش از حد یا کم نمایندگی گروه های خاص در نمونه شود.

سوگیری نمونه‌گیری منجر به نمونه‌های مغرضانه از جمعیتی می‌شود که در آن احتمال انتخاب همه افراد به یک اندازه وجود ندارد و بنابراین به طور دقیق کل گروه را نشان نمی‌دهند.

سوگیری نمونه‌گیری روایی بیرونی یافته‌ها را با ناتوانی در نمایش دقیق جامعه به خطر می‌اندازد، و تعمیم نتایج را فقط به گروه‌هایی که ویژگی‌های مشترک با نمونه دارند محدود می‌کند.

در حوزه های پزشکی، سوگیری نمونه گیری، سوگیری در تشخیص یا شناسایی (ascertainment bias) است، که یعنی یک دسته از شرکت کنندگان بیش از حد در نمونه حضور دارند.

سوگیری نمونه‌گیری مشکل‌ساز است زیرا داده‌های مهم تحقیقاتی را کنار گذاشته و اعتبار بیرونی را تهدید می‌کند. نتایج تحقیقات تکمیل شده با سوگیری نمونه گیری گمراه کننده است و داده های ارزشمند را حذف می کند.

این امر تعمیم پذیری یافته های شما را محدود می کند زیرا یافته های نمونه های مغرضانه را فقط می توان به جمعیت هایی تعمیم داد که ویژگی های مشترک با نمونه دارند. بنابراین نمی توان از نتایج تحقیق برای بیان عقاید و افکار اکثریت استفاده کرد.

وقتی سوگیری نمونه‌گیری در مطالعه شما وجود داشته باشد، تفاوت بین نمونه‌های یک جامعه و کل جمعیتی که آنها نشان می‌دهند به دلیل شانس نیست، بلکه بیشتر به دلیل این سوگیری است.

تصحیح یا کاهش سوگیری نمونه گیری در طول تحقیق مهم است زیرا در صورت عدم توجه به سوگیری نمونه، جامعه به طور دقیق نشان داده نخواهد شد.

توجه به این نکته ضروری است که سوگیری نمونه گیری در حین جمع آوری داده ها رخ می دهد و به روش نمونه گیری اشاره دارد نه خود نمونه. علاوه بر این، سوگیری نمونه گیری اغلب بدون اطلاع محقق اتفاق می افتد.

مثال های سوگیری نمونه گیری

تصور کنید می خواهید شیوع افسردگی را در بین دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه خود مطالعه کنید. شما یک ایمیل برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارسال می کنید و از داوطلبان می خواهید در مطالعه شما شرکت کنند.

این روش منجر به سوگیری نمونه‌گیری می‌شود، زیرا فقط افرادی که آماده صحبت در مورد افسردگی خود هستند، برای شرکت ثبت‌نام می‌کنند.

این مورد، نمونه ای از سوگیری پاسخ داوطلبانه است زیرا فقط آن دسته از افرادی که مایل به صحبت در مورد تجربیات خود با افسردگی هستند موافقت می کنند در یک مطالعه شرکت کنند و شرکت کنندگان را به یک نمونه غیرنماینده تبدیل کنند. به آن سوگیری خود انتخابی یا self-selection هم گفته می شود.

انواع سوگیری نمونه گیری

سوگیری تحت پوشش

سوگیری مخفی زمانی رخ می دهد که برخی از اعضای جمعیت به طور ناکافی در نمونه نشان داده شوند.

به عنوان مثال، انجام یک نظرسنجی به صورت آنلاین، گروه هایی را که دسترسی محدود به اینترنت دارند، مانند افراد مسن و آنهایی که در خانواده های کم درآمد هستند، حذف می کند.

سوگیری پاسخ داوطلبانه / سوگیری خودانتخابی

سوگیری انتخاب خود نوعی سوگیری است که زمانی رخ می دهد که شرکت کنندگان بتوانند انتخاب کنند که در پروژه شرکت کنند یا نه.

سوگیری به این دلیل به وجود می آید که افراد با ویژگی های خاص ممکن است بیشتر از دیگران با شرکت در یک مطالعه موافقت کنند و شرکت کنندگان را به یک نمونه غیرنماینده تبدیل کند.

به عنوان مثال، افرادی که نظرات قوی یا دانش قابل توجهی در مورد یک موضوع خاص دارند، ممکن است تمایل بیشتری به صرف زمان برای پاسخ دادن به یک نظرسنجی نسبت به افرادی که بدون آن ندارند، داشته باشند.

سوگیری بقا

سوگیری بقا به زمانی اشاره دارد که محققان بر روی افراد، گروه‌ها یا مشاهداتی تمرکز می‌کنند که نوعی فرآیند انتخاب را پشت سر گذاشته‌اند و در عین حال افرادی را که این کار را نکرده‌اند نادیده می‌گیرند.

به عبارت دیگر، فقط شرکت کنندگان “بازمانده” انتخاب می شوند. به عنوان مثال، در امور مالی، شرکت های شکست خورده معمولا از مطالعات عملکرد حذف می شوند زیرا دیگر وجود ندارند.

این باعث می‌شود که نتایج به سمت بالاتری تغییر کند، زیرا تنها شرکت‌هایی که به اندازه کافی موفق برای بقا بودند، شامل می‌شوند.

سوگیری عدم پاسخ

سوگیری عدم پاسخ نوعی سوگیری است که زمانی به وجود می آید که افرادی که از شرکت در مطالعه امتناع می ورزند یا از مطالعه خارج می شوند به طور سیستماتیک با افرادی که شرکت می کنند متفاوت هستند.

به عنوان مثال، اگر مطالعه ای در مورد شیوع افسردگی در یک جامعه انجام دهید، نتایج شما ممکن است دست کم گرفته شود اگر افراد مبتلا به افسردگی نسبت به افراد بدون افسردگی احتمال کمتری برای مشارکت داشته باشند.

سوگیری یادآوری

سوگیری یادآوری زمانی اتفاق می افتد که برخی از اعضای نمونه شما نمی توانند جزئیات مهم را به دقت به خاطر بسپارند. در نتیجه، ممکن است اطلاعات ناقص یا نادرستی ارائه دهند که می تواند یافته های تحقیق شما را مخدوش کند.

این نوع سوگیری معمولا بر بررسی‌های گذشته‌نگر تأثیر می گذارد که بر داده‌های گزارش‌شده خود متکی هستند.

سوگیری مرتبط با آن سوگیری قلاب زدن یا anchorig نام دارد. مثلا در به یادآوری چند مورد از یک لیست، اکثرا مورد اول را خوب به یاد می آورند و روی آن تاکید می کنند. نتیجه می شود بیش از حد بزرگ نشان داده شدن آیتم اول و تحریف واقعیت اصلی.

سوگیری حذف

این سوگیری ناشی از حذف عمدی یک گروه خاص از نمونه است. سوگیری حذف ارتباط نزدیکی با سوگیری عدم پاسخ دارد.

سوگیری ناظر یا مشاهده گر

سوگیری ناظر یعنی تمایل ناظر برای دیدن آنچه که انتظار دارند یا دوست دارند ببینند و نه آن چه که واقعا در جلوی چشمان است.

این سوگیری می تواند منجر به دست کم گرفتن یا دست کم گرفتن آنچه درست و دقیق است شود، که اعتبار یافته های تحقیق شما را به خطر می اندازد.

به عنوان مثال، محققان ممکن است به طور ناخواسته شرکت کنندگان را در طول مصاحبه با تمرکز بر آمارهای خاصی که تمایل به حمایت از فرضیه را دارند به جای آنهایی که نمی کنند، تحت تاثیر قرار دهند.

علل سوگیری نمونه گیری

یکی از دلایل رایج پیوندهای نمونه‌گیری در طراحی مطالعه یا فرآیند جمع‌آوری داده‌ها نهفته است، زیرا محققان ممکن است از جمع‌آوری داده‌ها از افراد خاص یا تحت شرایط خاص حمایت کنند یا از آنها رد کنند.

سوگیری نمونه‌گیری نیز زمانی به وجود می‌آید که محققان استراتژی‌های نمونه‌گیری را بر اساس قضاوت یا راحتی اتخاذ می‌کنند.

این نوع سوگیری می تواند هم در نمونه گیری احتمالی و هم در نمونه گیری غیراحتمالی رخ دهد.

در نمونه‌گیری احتمالی، هر یک از اعضای جامعه شانس مساوی برای انتخاب شدن دارند (یعنی استفاده از یک مولد اعداد تصادفی برای انتخاب یک نمونه تصادفی از یک جامعه). در حالی که نمونه‌گیری احتمالی خطر سوگیری نمونه‌گیری را کاهش می‌دهد، معمولاً آن را به طور کامل حذف نمی‌کند.

استخراج نمونه‌های تصادفی معمولاً نیازمند یک چارچوب نمونه‌گیری یا فهرستی از واحدهای کل جامعه است که نمونه از آن استخراج می‌شود. با این حال، استفاده از یک قاب نمونه گیری لزوما از سوگیری نمونه گیری جلوگیری نمی کند. اگر چارچوب نمونه‌گیری شما با جامعه مطابقت نداشته باشد، این می‌تواند منجر به یک نمونه مغرضانه شود.

این می تواند زمانی اتفاق بیفتد که محقق نتواند به درستی جمعیت هدف را تعیین کند یا از اطلاعات قدیمی و ناقص استفاده کند و در نتیجه بخش هایی از جامعه هدف را حذف کند.

یا، حتی زمانی که چارچوب نمونه‌گیری به درستی انتخاب شده باشد، سوگیری نمونه‌گیری می‌تواند از واحدهای نمونه‌گیری غیرپاسخگو ناشی شود (به عنوان مثال، اگر طبقات خاصی از آزمودنی‌ها احتمال بیشتری برای امتناع از شرکت داشته باشند).

عدم تطابق بین چارچوب نمونه گیری و جامعه هدف، و همچنین عدم پاسخ، می تواند منجر به یک نمونه مغرضانه شود.

در نمونه‌گیری غیراحتمالی، نمونه‌ها بر اساس معیارهای غیرتصادفی انتخاب می‌شوند، مانند نمونه‌گیری آسان که در آن شرکت‌کنندگان بر اساس در دسترس بودن یا در دسترس بودن انتخاب می‌شوند.

این تکنیک‌های نمونه‌گیری اغلب منجر به نمونه‌های مغرضانه می‌شوند، زیرا برخی از اعضای جمعیت بیشتر یا کمتر از سایرین احتمال دارد که شامل شوند.

راه های جلوگیری از سوگیری نمونه گیری

  • از نمونه‌گیری تصادفی یا طبقه‌ای استفاده کنیدنمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای به شما کمک می‌کند تا مطمئن شوید که یک نمونه پژوهشی نماینده دریافت می‌کنید و تداخل متغیرهای نامربوط در تحقیقات سیستماتیک شما را کاهش می‌دهد.
  • از نمونه‌گیری در دسترس اجتناب کنید ← به جای جمع‌آوری داده‌ها از شرکت‌کنندگانی که به راحتی در دسترس یا در دسترس هستند، باید داده‌ها را از زیر گروه‌های مختلفی که جمعیت مورد علاقه شما را تشکیل می‌دهند جمع‌آوری کنید.
  • جامعه هدف و چارچوب نمونه‌گیری را به وضوح تعریف کنید ← تطبیق چارچوب نمونه‌گیری با جامعه هدف تا حد امکان، خطر سوگیری نمونه‌گیری را کاهش می‌دهد.
  • پیگیری افرادی که پاسخ نمی‌دهند ← وقتی افراد ترک مطالعه می‌کنند یا به نظرسنجی شما پاسخ نمی‌دهند، آنها را نادیده نگیرید، بلکه برای تعیین علت عدم پاسخگویی آنها پیگیری کنید و ببینید آیا می‌توانید پاسخی دریافت کنید. علاوه بر این، شما باید از نزدیک به شرکت کنندگان در تحقیق خود توجه داشته باشید و مرتباً آنها را دنبال کنید تا ریزش را کاهش دهید.
  • Oversampling : Oversampling را می توان برای جلوگیری از سوگیری نمونه گیری در مواردی که اعضای جامعه تعریف شده کمتر معرفی شده اند استفاده کرد.
  • یک نمونه تحقیقاتی بزرگ را هدف قرار دهید ← هرچه جمعیت نمونه شما بزرگتر باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که همه زیرگروه های جمعیت مورد نظر خود را نمایندگی کنید.
  • تعیین سهمیه برای هر جمعیت شناختی مشخص شده ← اگر فکر می کنید که جنسیت، سن، قومیت یا برخی از ویژگی های جمعیت شناختی شرکت کننده منبع بالقوه سوگیری در مطالعه شما است، سهمیه ها به شما این امکان را می دهد که به طور مساوی از افراد از گروه های جمعیتی مختلف در مطالعه نمونه برداری کنید.

سوالات رایج

تفاوت بین سوگیری نمونه گیری و خطای نمونه گیری چیست؟

خطای نمونه گیری یک خطای آماری است که زمانی رخ می دهد که نمونه مورد استفاده در تحقیق معرف کل جامعه نباشد. بنابراین، خطای نمونه‌گیری در نتیجه سوگیری نمونه‌گیری رخ می‌دهد.

تفاوت بین سوگیری نمونه گیری و سوگیری پاسخ چیست؟

سوگیری نمونه گیری زمانی رخ می دهد که برخی از اعضای یک جامعه به طور سیستماتیک بیشتر از سایرین در یک نمونه انتخاب شوند و بنابراین نمونه به طور دقیق کل گروه را نشان نمی دهد.

سوگیری پاسخ یک اصطلاح کلی است که به طیف گسترده ای از شرایط یا عواملی اشاره دارد که می تواند شرکت کنندگان را به پاسخ نادرست یا نادرست به سوالات سوق دهد.

به عنوان مثال، ممکن است چیزی در مورد چگونگی ساخت پرسشنامه نظرسنجی واقعی وجود داشته باشد که نوع خاصی از پاسخ را تشویق می کند و منجر به خطای اندازه گیری می شود.

کدام نوع نمونه گیری بیشتر در معرض خطر سوگیری نمونه گیری است؟

نمونه‌گیری غیراحتمالی، به‌ویژه نمونه‌گیری در دسترس، بیشترین خطر را برای سوگیری نمونه‌گیری دارد، زیرا با این نوع نمونه‌گیری، برخی از اعضای جامعه بیشتر از سایرین درگیر می‌شوند.

آیا سوگیری نمونه گیری بر قابلیت اطمینان تأثیر می گذارد؟

بله، سوگیری نمونه گیری یافته های تحقیق را مخدوش می کند و منجر به نتایج غیر قابل اعتماد می شود. همچنین تهدیدی برای اعتبار خارجی است زیرا نتایج یک نمونه مغرضانه ممکن است به جامعه تعمیم ندهد.

چرا اجتناب از سوگیری نمونه گیری در تحقیق مهم است؟

اجتناب از سوگیری نمونه گیری در تحقیق مهم است زیرا در غیر این صورت، جامعه مورد نظر به طور دقیق نشان داده نخواهد شد. اگر سوگیری نمونه مورد توجه قرار نگیرد، تحقیق شما اعتبار خود را از دست می دهد.

آیا نمونه گیری احتمالی مغرضانه است؟

در حالی که نمونه گیری احتمالی می تواند به طور قابل توجهی سوگیری نمونه گیری را کاهش دهد به هر یک از اعضای جامعه شانس یکسانی برای شرکت در تحقیق می دهد، اگر چارچوب نمونه گیری شما با جامعه مورد نظر مطابقت نداشته باشد، این روش همچنان می تواند منجر به نمونه ای مغرضانه شود.

آیا می توان خطای نمونه گیری را محاسبه کرد؟

بله، خطای نمونه گیری با تقسیم انحراف معیار جامعه بر جذر اندازه نمونه و سپس ضرب حاصل در سطح اطمینان محاسبه می شود.

فرمول محاسبه خطای نمونه گیری در اینجا آمده است:

خطای نمونه = سطح اطمینان × [انحراف استاندارد جامعه / (ریشه دوم حجم نمونه)]

سوگیری های متفرقه

سوگیری خطای دسترس پذیری:

همه انسان ها بر اساس تجربیات و خاطرات گذشته خود، دنیای اطراف خود را زمینه سازی و درک می کنند. به همین دلیل، مردم تمایل دارند نسبت به توضیحاتی که قبلاً شنیده اند، تعصب در دسترس بودن داشته باشند. افراد به احتمال بیشتری به استدلال و ایده هایی که با تجربیات گذشته منطبق است فکر می کنند یا به سمت آن گرایش پیدا می کنند. این به عنوان اکتشافی در دسترس بودن شناخته می شود. اطلاعات و اتصالاتی که در حافظه شما در دسترس یا قابل دسترس تر هستند ممکن است نسبت به سایر گزینه ها محتمل تر به نظر برسند. این می تواند بر اعتبار تلاش های پژوهشی تأثیر بگذارد.

 

مطالب مرتبط مفید

آکادمی ویرایش ایران

آکادمی ویرایش ایران از سال 1395 فعالیت حرفه ای خود را در زمینه ویرایش تخصصی مقالات علمی (ویرایش نیتیو)، ترجمه فارسی به انگلیسی حرفه ای مقالات برای ارسال به ژورنال های ISI و آموزش مقاله نویسی تخصصی و جامع آغاز کرد.

بدون نظر

پاسخگوی سوالات و نظرات شما هستیم

•   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •   •  

نظرات شما